ΠΕΛΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΖΗ // ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ, ΕΝΑ ΕΙΔΩΛΟ //

8 Ιουνίου – 14 Ιουλίου 2017

Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Πέμπτη 8 Ιουνίου  2017 την ατομική έκθεση της  Πελαγίας Κυριαζή με τίτλο An imagean Eidólon / Μια εικόνα, ένα Είδωλο, τίτλος από το ποίημα του Walt Whitman "Eidólons".

Σχέδια με λευκή κιμωλία σε μαύρο χαρτί, χρωματικά έργα μικτής τεχνικής με σινική μελάνη, κάρβουνο, ακρυλικά και χρωματιστά ρινίσματα παστέλ και μοναδικές μεταξοτυπίες σε βιομηχανικό γυαλόχαρτο συνθέτουν τη δουλειά που παρουσιάζει η ζωγράφος Πελαγία Κυριαζή.

Η έκθεση, που αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες, έχει ως βασικό κορμό το σχέδιο στις διάφορες εκφάνσεις του, σε ένα παιχνίδι με το αρνητικό-θετικό. Το παιχνίδι αυτό,  επεκτείνεται από τις διαχρονικές εικόνες ανθρώπινης επαφής που προήλθανε από  φωτογραφικές διαφάνειες του μεσοπολέμου από το οικογενειακό αρχείο της ζωγράφου, στις μονοτυπίες  πάνω σε γυαλόχαρτο με θέμα τη σκάλα ενός κήπου στην Κηφισιά και αποτελεί συνδετικό στοιχείο μιας αμφίδρομης σχέσης που συναντά το βλέμμα του θεατή στην ενότητα με τα πορτραίτα εκλύοντας όλο του το χρώμα.

Τα χρωματικά πορτρέτα  με τίτλο "Συλλέκτης" υιοθετούν τη ματιά του ενός φανταστικού συλλέκτη που βλέπει την έκθεση και ενσαρκώνουν ένα δεύτερο πλάνο  θέασης των έργων.

Στα μαυρόασπρα σχέδια οι άνθρωποι- είδωλα βρίσκονται σε κοινωνική συναναστροφή.  Περίπατοι στην παραλία , λουόμενοι στη θάλασσα, αλλά συγχρόνως  βρισκόμαστε στον κόσμο του μη αναγνωρίσιμου. Βλέπουμε μια πραγματικότητα σε αντιστροφή, την πραγματικότητα ενός κόσμου σε ακτινογραφία. αίσθηση του ημιτελούς, του εν δυνάμει που κυριαρχεί στα έργα σαν δεύτερη πραγματικότητα, έρχεται για να προσδιορίσει το συναισθηματικό σχέδιο.

Η ζωγράφος αναφέρει για τη δουλειά της: "Φέρνω στη σκέψη μου τα σχέδια με τη δυναμική του ημιτελούς, τα skizze, όπως τα αποκαλούσε ο Γύζης, που σε απελευθερώνουν από το να ολοκληρώσεις το φινίρισμα της τεχνικής. Το σκίτσο είναι η αρχική σου εντύπωση. Μπορείς να τo εντείνεις, τόσο ώστε να γίνει κατανοητή η πρώτη σύλληψη, η εσωτερική σου ορμή, η οικειότητα με το είναι σου".

Την έκθεση συνοδεύει πολύπτυχο που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου 

Βιογραφικό

H Πελαγία Κυριαζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και κεραμική στην Α.Σ.Κ.Τ. και το 1993, με υποτροφία Fulbright, σε συνεργασία με τον Βασίλη Λαμπρινό, πήγε στη Νέα Υόρκη όπου, παράλληλα με τη ζωγραφική και το σχέδιο δούλεψε με ψηφιακά μέσα και τη πειραματική χαρακτική σε γυαλόχαρτο.  Τα χαρακτικά  της διακρίθηκαν σε δύο διαγωνισμούς του Διεθνούς Κέντρου Χαρακτικής Νέας Υόρκης. Έργα της έχουν επίσης εκτεθεί σε διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις όπως στο Kunst Europa Kunsthalle Berlin, στην 6η International Biennial of Drawing and Graphic Arts στο Μουσείο του Györ στην Ουγγαρία και στη Διεθνή Έκθεση Art Athina. Πρόσφατα συμμετείχε  στην έκθεση Βουτιά στον Ψηφιακό πολιτισμό με την ΑΣΚΤ. Ατομικές εκθέσεις της στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη έχουν παρουσιαστεί ανάμεσα σε άλλες στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, στη Γκαλερί 3 και στη Νέα Υόρκη στη New York Public Library 96th Str., στο Tenri Cultural Institute και στο A.S. Onassis Cultural Center. Συμμετέχει στην έκθεση του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστήμιου με θέμα το Λαβαρο του Γύζη. Η Πελαγία Κυριαζή δραστηριοποιείται στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη.