ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ // ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΕ PROUST //

12 Μαΐου – 4 Ιουνίου 2016

Η αίθουσα τέχνης εκφραση -  γιαννα γραμματοπουλου  εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 ατομική έκθεση του Άγγελου Σκούρτη με τίτλο «Καλημέρα κύριε Proust».

Ο Άγγελος Σκούρτης στην καινούρια του δουλειά κάνει αναφορά στο μεγάλο συγγραφέα του μυθιστορήματος ‘’Αναζητώντας το χαμένο χρόνο’’ και ειδικά στο κεφάλαιο - (Επιστροφή στο Κομπραί) -  και μαζί του ξαναβυθίζεται στις παιδικές του μνήμες.

Ξαναγυρνά στα μέρη των πρώτων χρόνων της ζωής του,  Περιδιαβαίνει τους ονειρικούς κήπους της φαντασίας του, Παρατηρεί με τις ώρες τη λιμνούλα, τη γεμάτη ψάρια και νούφαρα, του τοπικού ζωγράφου. Ξαναθυμάται το πρώτο χιόνι της ζωής του. Το καλοκαιρινό μέτρημα των αστεριών, αδιάφορος στις συμβουλές των μεγάλων ότι θα γεμίσει σπυράκια.

Τριγυρνά στα οπωροφόρα περιβόλια με το φόβο των φιδιών που ποτέ όμως δεν αντίκρισε.

Βλέπει τα σαλιγκάρια πάνω στα φρούτα, πάνω στα δάχτυλα των χεριών του να μετρούν το χρόνο πιο αργά και από αυτόν της χελώνας κάτω στο χώμα. Παρατηρεί  ζουζούνια και μικροσκοπικά ζωύφια πάνω στα φύλλα των φυτών, που στη φαντασία του γίνονται μικρά τέρατα, έτοιμα στους παιδικούς του εφιάλτες να τον κατασπαράξουν. Αναπολεί την ώρα που περίμενε  το βραδινό φιλί της μητέρας και τη λύτρωση που ένιωθε από το φως της ημέρας που ερχόταν κάτω από την πόρτα, σημάδι ότι ξημέρωνε.

Για να τα ξεχάσει όλα, μπροστά σ’ ένα φλιτζάνι ζεστό, μυρωδάτο γάλα και δύο μπισκότα γεμιστά.

Για να ξαναρχίσει πάλι τις περιπλανήσεις του, κρατώντας απ’ το χέρι τον κύριο Μαρσέλ, σε μια αέναη βόλτα στη Μνήμη και το Χρόνο.

Η έκθεση αποτελείται από μια σειρά έργων Ζωγραφικής πάνω σε διάτρητο καμβά μικρών διαστάσεων και μια βιντεοεγκατάσταση με τίτλο ‘’Ζωή σε Νεκρή Φύση’’.

Βιογραφικό

Ο Άγγελος Σκούρτης σπούδασε στην Ακαδημία  Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας όπου παρακολούθησε και μαθήματα Mass-Media με τον καθηγητή Pio Baldelli. Επίσης σπούδασε ως υπότροφος στο Κρατικό Ινστιτούτο Τέχνης Porta Romana. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (βραβείο γλυπτικής),  στο Μόντρεαλ του Καναδά, στις Βρυξέλλες, στην Στοκχόλμη, στο Open της Μπιενάλε της Βενετίας και αλλού. Το 2012 βραβεύτηκε από την AICA για την έκθεση του με τίτλο Χαράγματα στην Ψυχή και στο Κορμί που πραγματοποιήθηκε στη γκαλερί fizz της γιαννας γραμματοπουλου το 2009. Έχει πραγματοποιήσει 20 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Ρέθυμνο, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ και σε ιδιωτικές συλλογές.