ΑΝΤΩΝΙΑ ΠΑΠΑΤΖΑΝΑΚΗ // ΔΙΑΘΛΑΣΕΙΣ //

14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 - 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Η αίθουσα τέχνης «έκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013, ατομική έκθεση γλυπτικής τηςΑντωνίας  Παπατζανάκη με τίτλο «Διαθλάσεις» σε επιμέλεια του Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου.

Τα έργα της Αντωνίας Παπατζανάκη εκπέμπουν φως που μορφοποιείται καθώς περνά μέσα από σταθερά διαφανή στοιχεία. Η δουλειά της είναι αφιερωμένη στη διερεύνηση των υλικών ιδιοτήτων, μορφολογικών δυνατοτήτων  και εννοιολογικών προκλήσεων του φωτός.
Η ανάγνωση του έργου ποικίλλει ανάλογα με τη σχέση του φυσικού φωτός του περιβάλλοντος με το τεχνητό φως του έργου καθώς και τη θέση του θεατή στο χώρο. Η Παπατζανάκη με όχημα τη γνωστή μινιμαλιστική της φόρμα δημιουργεί τρισδιάστατα έργα στα οποία συνδέει τη γλυπτική και την αρχιτεκτονική με την εμπειρία του φωτός.

Σύμφωνα με δήλωσή της:  «Το φως είναι υπερφορτισμένο παγκόσμιο σύμβολο. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη ζωή και μεταφορικά με την αλήθεια, με τη διαδικασία της έρευνας, της σκέψης και της αξιολόγησης.  Στη  φυσική, η ταχύτητα του φωτός σε σχέση με τον χρόνο  είναι το μέτρο της κοσμικής απόστασης – άρα, κυριολεκτικά και συμβολικά, το φως είναι φορέας μνήμης.»

Ο κριτικός τέχνης Δρ.  Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος αναφέρει, μεταξύ άλλων, αναλύοντας το έργο της Αντωνίας Παπατζανάκη:
«Οι αντιθέσεις οργανικού-ανόργανου, φωτεινού-σκοτεινού και διαφανούς και αδιαφανούς συγκροτούνται σε μια Ηρακλείτια ολότητα και εξυπηρετούν τις φιλοσοφικές και ενεργειακές μεταφορές ορίων και υπερβάσεων από τις οποίες η Παπατζανάκη εμπνέεται τα έργα της
.»

Βιογραφικό

Η Αντωνία Παπατζανάκη σπούδασε γλυπτική στην ΑΣΚΤ (εργαστήριο Γ. Νικολαίδη), στην Hochschule für Angewandte Kunst (εργαστήριο W. Bertoni) στη Βιέννη και απέκτησε το Master of Fine Arts στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκη. Έχει αποσπάσει διακρίσεις από ιδρύματα της Ελλάδας (ΙΚΥ, Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού) και του εξωτερικού (FVS zu Hamburg, Gerondelis Foundation, Katonah Museum of Art) και έχει βραβευθεί σε διαγωνισμούς για τη δημιουργία γλυπτών σε δημόσιους χώρους (Agora, Battery Park City of New York, 2000-2001). Δημόσια έργα της είναι μόνιμα εγκατεστημένα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως το φωτεινό γλυπτό της Φάρος που βρίσκεται στην πλατεία πάνω από το σταθμό «Κάτω Πατήσια» των ΗΣΑΠ, στην Αθήνα. Έχει δεκατέσσερις ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Έργα της βρίσκονται στο Μουσείο Βορρέ στην Αθήνα, στη συλλογή Κοπελούζου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδας και σε πολυάριθμες ιδιωτικές συλλογές. Αναλύσεις του έργου της Αντωνίας Παπατζανάκη έχουν δημοσιευθεί σε έξι καταλόγους ατομικών εκθέσεων και πολλούς ομαδικών καθώς και σε δύο βιβλία τέχνης. Πάνω από εκατό άρθρα έχουν γραφτεί για τη δουλειά της σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και τη Νέα Υόρκη. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα.